Formiranje osnivačkog odbora

Formiranje osnivačkog odbora

Dana 18.7.2019. godine, u prostorijama udruženja „Dunav 1245“ iz Sremskih Karlovaca je održan prvi sastanak na temu mogućnosti osnivanja zajedničkog partnerstva za ruralni razvoj opština Grada Novog Sada – MZ Kovilj i opštine Sremski Karlovci. Povod za sastanak je Javni poziv Ministartsva poljoprivrede za finansiranje izrade strategije partnerstava u Republici Srbiji i mogućnost da se kroz formiranje novog partnerstva i konkurisanja za razvojna sredstva kod Ministartsva po osnovu IPARD programa unapredi poslovno okruženje i ostvare novi koraci u oblasti ruralnog razvoja.

Sastanak je organizovan u sklopu zajedničke inicijative i tom prilikom su se učesnici saglasili o formiranju Osnivačkog odbora i svi učesnici su naveli svoja imena, kontakt podatke i stavili svoje potpise na potpisnu listu .

 Na sastanku je prezentovan prethodni rad u ovoj oblasti predstavnika iz opštine Sremski Karlovci, kao i načelna saglasnost predsednika opštine Sremski Karlovci da će opštinska uprava u svojstvu javnog sektora podržati ovu inicijativu. Predstavnici MZ Kovilj su se saglasili da podržavaju inicijativu i dogovoreno je da se obave razgovori sa potencijalnim članstvom i da se održe Info Dani u sklopu pripreme dokumentacije za registraciju partnerstva sa radnim nazivom K-2.

Takođe, usaglašeno je da bi bilo neophodno animirati i obezbediti saglasnost po 11 članova u svakoj jedinici lokalne samouprave, da bi zajednička Skupština partnerstva sa najmanje 22 člana omogućila izbor predstavnika u sva radna tela predviđena zakonskim odredbama.

Osnivački odbor je formiran po principu učešća predstavnika iz javnog, privatnog i civilnog sektora ispred svake od jedinice lokalne samouprave – učesnica regionalne inicijative. U skladu sa tim, ukupno 8 članova predstavnika iz 2 jedinice lokalne samouprave (4 člana iz Sremskih Karlovaca i 4 člana iz Kovilja) čine Osnivački odbor, prema sledećem: 1. Mladen Vernački, Kovilj      2. Verica popov, Kovilj       3. Sanja Samočeta, Kovilj       4. Petar Viđikant, Kovilj        5. Dušica Milenković, Sremski Karlovci 6. Aleksa Jeftić, Sremski Karlovci         7. Rajko Marinković, Sremski Karlovci     8. Dejan Gluvačević, Sremski Karlovci Predsednik Osnivačkog odbora vodi Osnivačku Skupštinu do izbora predsednika Skupštine. Uloga Osnivačkog odbora prestaje sa danom realizacije Osnivačke Skupštine. Dogovoreno je da ulogu predsednika Osnivačkog odbora prihvati g. Aleksa Jeftić.