II Sastanak o implementaciji LEADER pristupa u Republici Srbiji

II Sastanak o implementaciji LEADER pristupa u Republici Srbiji

Sastanak je održan 5. novembra 2020 u sali Doma kulture „Mihajlo Pupin“ u Idvoru na području LAG Partnerstvo za Potamišje sa sedištem u Tomaševcu. Sastanku je prisustvovalo 16 predstavnika 11 LAG organizacija: 8 iz Vojvodine, 1 iz istočne i 2 iz zapadne Srbije. Teme su bile vezane za aktuelnosti u vezi implementacije LEADER pristupa u Republici Srbiji.

Izvestilac je bila Jagoda Kočić, menadžerka LAG Panonski fijaker koja je prenela učesnicima nezvanične informacije o procesu ocenjivanja strateških dokumenata, opcijama za finansiranje razvojnih projekata i LAG kancelarija, kao i očekivanjima u oblasti primene IPARD 3 programa u R. Srbiji. Nakon dobijenih informacija, razvila se živa diskusija o mogućim pravcima razvoja, povezivanja i modela obezbeđivanja sredstava za rad i funkcionisanje LAG organizacija – partnerstava.

Sastanak je nakon realizacije planirane agende nastavljen u neformalnoj atmosferi na radnom ručku u restoranu Marina Opava u Opovu gde su ljubazni domaćini, pored toga što su se pokazali kao dobri organizatori, iskazali i svoje tradicionalno banatsko gostoprimstvo.

Na kraju je zaključeno je da je ovakav vid saradnje koristan u smislu razmene iskustava i ujednačavanja informisanosti učesnika i da će se uspostavljena saradnja nastaviti.