You are currently viewing DUNAV 1245 ORGANIZOVAO PANEL DISKUSIJU NA TEMU RURALNOG RAZVOJA

DUNAV 1245 ORGANIZOVAO PANEL DISKUSIJU NA TEMU RURALNOG RAZVOJA

U Baču u sali Kulturnog centra je 11. februara održana panel diskusija na temu: „Prenošenje iskustava na temu osnivanja, umrežavanja i funkcionisanja lokalnih akcionih grupa i međuopštinskih organizacija“.

Panel diskusija je jedna od aktivnosti koja se sprovela tokom realizacije projekta “Kult(R)ural – razvoj, zaštita i promocija opštine Bač” koji predstavlјa integrativnu građansku inicijativu koja ima za opšti cilј pružanje  podrške građanima opštine Bač da se uklјuče u razvojne procese lokalne zajednice. Sprovodi ga udruženje građana  Dunav 1245 iz Sremskih Karlovaca u saradnji sa Turističkom organizacijom Bač. Inicijativa je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravlјanje javnim finansijama“ koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske.

Panelisti na diskusiji su bili predstavnici Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – gospođa Ljilјana Simić – samostalni savetnik u Sektoru za ruralni razvoj ministarstva, gospodin Slobodan Živanović – rukovodilac grupe za programiranje mera ruralnog razvoja u ministarstvu, gospodin Bojan Kovač – menadžer Lokalne akcione grupe “Srce Bačke” iz Kule ali i predstavnik novoosnovane mreže Lagova u Srbiji i gospođica Branka Mandić – predsednik Upravnog odbora Lokalne akcione grupe “Ravnica Bačke”.

Nakon predstavlјanja projekta i aktivnosti koje su realizovane, učesnicima su se obratili predstavnici Ministarstva i izneli aktuelne informacije vezane za proces ocenjivanja LSRR i tom prilikom je rečeno da je pregledano i ocenjeno 17 strategija, ostalo je još 4 za ocenu a jedna nije predata u roku. Rečeno je da su evaluatori veoma stručni i sa odličnim referencama što će biti značajno kad se u proces uklјuče predstavnici EU, te misle da će prihvatiti ovaj proces i rezultate ovog rada. U toku je pregled izveštaja o finansijskom utrošku sredstava i nakon završetka tog procesa LAG ovima i Partnerstvima će biti isplaćen drugi deo sredstava. Na sajtu Uprave za agrarna plaćanja biće objavlјena rang lista ocenjenih strategija. Naglašeno je da je došlo do promene Pravilnika i do smanjenja broja neophodnih bodova za pozitivnu ocenu LSRR sa dosadašnjih 80 na 60 bodova.

Otvorila se diskusija, uklјučili su se predstavnici LAG ova. Predstavnici Ministarstva su izneli da je tačno da je u budžetu Ministarstva pozicija za ruralni razvoj 1.000 dinara, očekuju da će doći do rebalansa jer je neophpdno 30 miliona dinara, da bi se u ovoj godini raspisala dva konkursa za male projekte za LAG ove i konkurs za podršku novosnovanim LAG ovima.

Ulogu mesne zajednice je neophodno promeniti u našem sistemu, jer su one dosta velike i po broju stanovnika i veličini teritorije i trebale bi da imaju značajnu ulogu u ruralnom razvoju. U Evropi su opštine veličine naših mesnih zajednica i jedni su od osnivača LAG ova.

Panelista Bojan Kovač je predstavio novosonovanu Mrežu lokalnih akcionih grupa, izneo cilјeve i očekivanja u dalјem radu. Panelista Branka Mandić je upoznala učesnika sa novoosnovanom Lokalno akcijskom grupom „Ravnica Bačke“ koja obuhvata teritoriju tri opštine Bač, Bačka Palanka i Bački Petrovac.

Predstavnici LAG ova sa dužim iskustvom u radu izrazili su spremnost da prenesu iskustva i znanja iz oblasti rada lokalnih akcionih grupa (partnerstva za ruralni razvoj) i ruralnog razvoja članovima iz Bača. Dogovoreno je da se uklјuće u Mrežu LAG ova Srbije kao pridruženi član.

Uklјučivanjem predstavnika Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opštine Bač i Mreže LAG ova Srbije svim učesnicima ovog događaja, a pre svega polјoprivrednicima, građanima i organizacijama iz Bača kao i ostalim učesnicima otvorila se mogućnost da kroz interaktivnu diskusiju razmene informacije i saznanja o aktuelnim aktivnostima i očekivanjima u oblasti ruralnog razvoja.

Nakon završene diskusije panelisti su dali izjave za medije, a učesnici su nastavili neformalan rad uz ketering.