You are currently viewing PARTNERSTVO ZA RURALNI RAZVOJ K2 PRIHVAĆENO ZA SARADNJU SA SEKRETARIJATOM ZA POLJOPRIVREDU

PARTNERSTVO ZA RURALNI RAZVOJ K2 PRIHVAĆENO ZA SARADNJU SA SEKRETARIJATOM ZA POLJOPRIVREDU

Dana 23. 02. 2021. održan je sastanak u Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gde nas je primio sekretar  gospodin Čedomir Božić, pomoćnik gospodin Mladen Petreš i gospodin Darko Milanković podsekretar u Sekretarijatu za regionalnu saradnju APV. Ispred Partnerstva K2 prisustvovali su Rajko Marinković i Dejan Gluvačević.

Tema sastanka je dogovor oko uključivanja Sekretarijata u III događaj evropskog projekta EFYRA (Evropska budućnost mladih u ruralnom području) u okviru  programa „Evropa za građane“ a koji će se održati u Sremskim Karlovcima, septembra 2021, gde je Dunav 1245 u svojstvu člana partner na projektu. Strani učesnici su inostrane LAG organizacije – partneri sa projekta iz 7 država: Hrvatska, Italija, Estonija, Mađarska, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Prilika je da uključimo domaće učesnike: Mreža LAG-ova Srbije (članice su za sada 8 LAG-ova/partnerstva za ruralni razvoj iz Vojvodine: Kula-Vrbas, Sombor-Apatin, Subotica-Kanjiža, Sremski Karlovci-Kovilј, Opovo-Zrenjanin, Zrenjanin-Banatski Despotovac-Sečanj, Beočin-Šid-Bačka Palanka i Bač-Bački Petrovac-Bačka Palanka). Pored vojvođanskih pozvaćemo i ostale LAG organizacije iz Srbije.

Imajući u vidu da je Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 2016 godine podržao manifestaciju „Ruralni glas“ koja okuplja sve LAG organizacije, prilika je da iskoristimo prisustvo međunarodnih LAG organizacija i uključimo naše organizacije kroz novu manifestaciju „Ruralni glas“ koju bi podržao Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Manifestacija bi omogućila povezivanje vojvođanskih i srpskih LAG-ova sa inostranim LAG-ovima, razmenu informacija i iskustava u pravcu ostvarivanja međunarodne saradnje (potpisivanje Memoranduma o međunarodnoj saradnji) i obuhvatila aktuelne teme iz ruralnog razvoja. Očekujemo i učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nakon razmene informacija, dogovorili smo se da će Sekretarijat uzeti učešće u projektu EFYRA, na događaju u Sremskim Karlovcima i da će podržati organizaciju manifestacije „Ruralni glas“ .