You are currently viewing INICIJATIVNI ODBOR ZA IZGRADNJU DUNAVSKE GONDOLE U POSETI JP „GOLD GONDOLA“ NA ZLATIBORU

INICIJATIVNI ODBOR ZA IZGRADNJU DUNAVSKE GONDOLE U POSETI JP „GOLD GONDOLA“ NA ZLATIBORU

Na zahtev Inicijativnog odbora za izgradnju žičare „Dunavska gondola“ u Sremskim Karlovcima i udruženja Dunav 1245, opština Čajetina je upriličila sastanak 22 marta 2022. u  10 sati u prostorijama Javnog preduzeća Gold Gondola na Zlatiboru. Domaćin nam je bila direktorica JP „Gold Gondola“, gospođa Bojana Božanić.

Sastanku su prisusustvovali članovi IO iz Sremskih Karlovaca: Rajko Marinković, Nebojša Gavrilović, Dušan Teofilović i Dejan Gluvačević.

Na početku sastanka smo upoznali gospođu Bojanu Božanić da je naš odbor nedavno formiran kao građanska inicijativa i jasno nam je da se nalazimo na početku jednog zahtevnog procesa. Opštinu Čajetinu vidimo kao nekoga ko je bio na nivou zadatka i uspešno realizovao jedan ovako složen projekat i iz tog razloga  izrazili smo svoju potrebu, želјu i spremnost da dođemo u Čajetinu i da čujemo informacije iz prve ruke.

Zlatiborska iskustva

Direktorica je ukazala da je već je pri samoj najavi izgradnje gondole poraslo interesovanje za investiranjem u dodatne sadržaje i kapacitete na Zlatiboru. U startu je bilo jasno da se radi o izuzetnom projektu turističke atrakcije, koji je dobro osmišljen i planiran.

Ideja opštine Čajetina o izgradnji gondole imala je za cilj razvoj, unapređenje turističkog sadržaja Zlatibora, nameru da svojom jedinstvenošću osigura konkurentnost na tržištu turizma.

Kapacitet gondole je projektovan na 600 osoba na sat, uz mogućnost povećanja na hiljadu putnika, a putovanje bi trajalo oko 25 minuta (maksimalna brzina šest m/s). Za gondolu su izgrađene tri stanice: početna stanica Zlatibor – naselje Vilidž, međustanica Ribnica, neposredno pre Ribničkog jezera i krajnja stanica na vrhu Tornika.

Međunarodnim tenderom renomiranoj francuskoj firmi Pomagalski (POMA), kao najpovoljnijem ponuđaču, poverena je nabavka opreme za izgradnju najvrednijeg projekta opštine Čajetina.

Projektna dokumentacija zlatiborske gondole je u potpunosti prilagođena ovoj vrsti opreme, a sve u skladu sa specifikacijama proizvođača osnovne opreme za gondolu POMA iz Francuske.

Po raspisivanju tendera za izvođača radova, ugovor za izgradnju žičare je potpisao kao izvođač konzorcijum MPP Jedinstvo Sevojno, Elkoms Beograd, Amiga Kraljevo i Hidromontaža Beograd.

Studiju opravdanosti izgradnje Gold gondole Zlatibor, koju je izradilo Preduzeće za projektovanje, inženjering i konsalting Elkoms, pozitivno je ocenila i usvojila državna revizija, nadležni organi i institucije.

Uporedo sa završnicom gradnje Gold gondole razmišlja se i o marketingu, o načinima kako da najduža panoramska gondola na svetu bude prikazana u punom sjaju.

Direktorica je iznela niz relavatnih podataka od same ideje pa do realizacije i detajno odgovorila na sva naša pitanja. Nakon sastanka domaćin nam je omogućio vožnju gondolom do Tornika.

 

 

Obrazloženje investicije

Osnovni ekonomski cilj je modernizacija i tehnološko unapređenje postojeće turističke ponude, bolje iskorišćenje potencijala turističkog mesta sa ciljem rasta poslovne konkurentnosti, povećanja broja posetilaca, obima turističkih usluga i otvaranja novih radnih mesta na duži period.

Pozitivni društveno-ekonomski efekti ispoljiće se u dužem boravku posetilaca, angažovanju hotelskog i privatnog sektora u pružanju usluga smeštaja i boravka, kao i u daljem infrastrukturnom opremanju okolnih naselja i podsticanju razvoja.

Bez investicija u infrastrukturu nema razvoja turizma.

Tu je i niz novih poslova i aktivnosti koje će se obavljati uz prevoz putnika. Analizira se tržište, osmišljavaju ponude za goste, hotele, agencije…

Umesto zaključka

Nakon ručka sa Zlatibora smo otišli puni utisaka, svesni da smo građanska inicijativa, da radimo na stvaranju uslova za realizaciju jedne od mera Lokalne strategije ruralnog razvoja u delu infrastrukture, sa saznanjem  da su investicije neophodne za razvoj turizma i da smo na pravom putu koji će biti vrlo zahtevan i težak.

Naš domaćin, direktorica „Gold Gondole“, dala nam je bezrezervnu podršku za realizaciju ove ideje i spremna je da, kad za to dođe vreme, dostavi  sve njihove kontakte koje su koristili pa i da lično prisustvuje određenim sastancima na kojima bi mogla da pomogne sa svojim iskustvom i iskustvom tima koji je vodio ceo proces.

„Dunavska gondola“ je regionalni projekat područja Sremski Karlovci – Kovilj (MZ grada Novog Sada) i prostire se od manastira u Kovilju, preko Koviljsko-petrovaradinskog rita, Dunava, Dunavca i Simovog brega do Stražilova, čija je orjentaciona dužina oko 15 km.

Na ovoj liniji će biti instalirane 4 stanice:

  1. Koviljski manastir
  2. Koviljsko-Petrovaradinski rit na koviljskoj strani (potez „Kurjačka greda“)
  3. Dunavac, u blizini gradskog pothodnika prema hotelu „Dunav“
  4. Stražilovo

Predstoji nam da radimo u skladu sa odlukom kojom smo formirani.